Valokuvauksen perusteet - Aukko
Valokuvauksen pyhä kolminaisuus on aukko, ISO-arvo ja suljinaika. Nämä kolme kulmakiveä määrittelevät pitkälle, millaisia kuvia saa aikaan. Tässä käymme läpi yksityiskohtaisesti, mitä aukko tarkoittaa ja miten se vaikuttaa valokuvaan. Aukon ja sen ominaisuuksien ymmärtäminen tuo kuvaamiseen uusia mahdollisuuksia.
Mitä aukko tarkoittaa?
Aukon tehtävä on varsin yksinkertainen. Aukko ja sen koko määrittää, kuinka paljon valoa pääsee kameran kennolle, tai negatiiville, jossa kuva muodostuu. Luonnollisesti, mitä isompi aukko on, sitä enemmän valoa kameran sisään pääsee.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä; aukko, f-luku, aperture, f-arvo, himmenninaukko. F-luvulla ilmoitetaan aukon koko, esimerkiksi f/2.8, f/5.6, f/11. Mitä pienempi luku, sitä suurempi aukko. Esimerkiksi f/5.6 on suurempi aukko kuin f/22. Tämä on etenkin alkuun hämäävää.
Järjestelmäkameroiden objektiiveissa mainitaan polttovälin lisäksi kyseiselle objektiiville suurin mahdollinen aukko. Esimerkiksi Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM –objektiivissa suurin mahdollinen aukko on polttovälistä riippuen jotain f/4 ja f/5.6 välillä. Tämä tarkoittaa, että kun kuvataan objektiivin 18mm polttovälillä, voidaan käyttää maksimissaan f/4 aukkoa. Kun halutaan zoomata lähemmäs ja kuvataan 55mm polttovälillä, käytettävä maksimiaukko muuttuu ja on tällöin f/5.6.
Kiinteän polttovälin objektiiveissa f-arvona on vain yksi luku. Canon EF 50mm f/1.8 STM –objektiivissa suurin mahdollinen aukko on f/1.8. Myös kalliimmissa zoom-objektiiveissa voi olla kiinteä aukko koko polttovälialueella.
Miten aukko vaikuttaa valokuvaan?
Kuten mainittu, aukon tehtävä on säädellä, kuinka paljon valoa pääsee kameran sisään. Aukon koko vaikuttaa olennaisesti kuvan syväterävyyteen, eli siihen, kuinka iso alue kuva-alasta on tarkka syvyyssuunnassa.
Kun syväterävyysalue on lyhyt, hyvin pieni alue kuvasta on terävä. Yllä olevassa kuvassa näkyy hyvin, että vain kukat ovat terävyysalueen sisällä. Kaikki muu jää sumeaksi. Suurta aukkoa kannattaakin käyttää, kun halutaan erottaa kuvattava kohde selkeästi taustasta. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin esimeriksi f/1.8 tai f/2.8 kokoiset aukot.
Kannattaa pitää mielessä, että monien objektiivien kohdalla optinen suorituskyky ei välttämättä ole paras mahdollinen suurinta mahdollista aukkoa käytettäessä. Voi olla paikallaan miettiä, onko järkevää kuvata täydellä aukolla, vai voisiko aukkoa hieman pienentää.
Myöskään äärimmäisen pienen aukon käyttäminen ei välttämättä ole hyvä idea kuvanlaadun kannalta.
Bokeh
Monesti kuulee puhuttavan myös bokeh-efektistä. Aukosta ja syväterävyydestä puhuttaessa on myös tartuttava lyhyesti tähän efektiin. Bokeh tulee japaninkielestä ja tarkoittaa sumennusta. Termillä viitataan kuvan syväterävyysalueen ulkopuolelle jäävään epäterävään alueeseen. Yleisesti bokeh-nimitystä käytetään kuvan taustalla näkyvistä valopisteistä, mutta nimi pätee myös muihin epäteräviin alueisiin, ei vain näihin valopilkkuihin. Bokeh-efektin muoto riippuu objektiivin aukon muodosta, joka määräytyy objektiivin sisällä olevien himmenninlamellien lukumäärän mukaan.