Riistakamerat luontokuvauksessa

Riistakamerat luontokuvauksessa

Riistakamerat tunnetaan laajalti erityisesti metsästäjien apuvälineinä, jonka lisäksi niitä käytetään usein omaisuuden, kuten kesämökin alueen valvomiseen. Kuitenkin myös innokas luontokuvaaja voi suuresti hyötyä automaattisesti toimivista riistakameroista.

camera-g415339427_1280

Riistakamerat ovat luontoon jätettäviä kameroita, jotka eivät toimiakseen vaadi kuvaajan läsnäoloa. Kameran voi kiinnittää esimerkiksi puunrunkoon jopa kuukausiksi. Ne kestävät sadetta ja pakkasta, ja ne on helppo kätkeä huomaamattomiksi. Suomessa villinä elävät eläimet ovat suurelta osin hyvin arkoja, joten kuvaajan voi olla hyvin hankalaa saada kunnollisia kuvia eläimistä säikäyttämättä niitä. Yleensä tähän vaaditaan objektiivi hyvin pitkällä polttovälillä, eikä se ole koskaan aivan sama asia kuin oikeasti läheltä otettu kuva. Riistakameran linssiin taas eläin saattaa työntää itse nenänsä suoraan kiinni.

jf-brou-LMdjHxcHQQc-unsplash

Millainen riistakamera?

Riistakameroita on tarjolla moneen eri hintaan ja erilaisilla ominaisuuksilla. Hinnat alkavat yleensä 100€ tuntumasta, ja markkinoiden parhaista riistakameroista saattaa joutua maksamaan useampia satoja euroja. Tärkeimpiä ominaisuuksia riistakameralta ovat luonnollisesti etenkin liiketunnistin ja pimeässä toimiva, näkymätön inframustasalama. Esimerkiksi Burrel Edge HD –riistakamerassa on nämä ominaisuudet, sekä monia muitakin edulliseen hintaan. Edge HD –riistakamera reagoi liikkeeseen 0,6 sekunnissa jopa 25 metrin etäisyydeltä, ja sen saa säädettyä ottamaan kuvan ja aloittamaan videon tallennuksen samanaikaisesti liiketunnistimen lauetessa. Ajastimella voi säätää kameran toimimaan vaikka vain tiettyinä viikonpäivinä. Burrel Edge HD ottaa korkealaatuisia 12 megapikselin valokuvia, ja tallentaa videota Full HD -resoluutiolla äänen kanssa.

saad-chaudhry-m-aYQlS9aVU-unsplash

Riistakamera kannattaa jättää luontoon jopa viikoiksi kerrallaan, erityisesti jos ei ole tietoa eläinten aktiivisuudesta kyseisellä alueella. Noin kolme viikkoa on hyvä “huoltoväli” riistakameralle, jolloin voi käydä vaihtamassa muistikortin ja paristot. Mikäli on malttamaton, ja haluaa nähdä kameran ottamia kuvia ja videoita aikaisemmin, kannattaa harkita lähettävää riistakameraa, kuten Burrel S12 HD + SMS Pro. Lähettävä riistakamera lataa ottamansa kuvat ja videot automaattisesti verkkoon, josta niitä on helppo katsella ja ladata itselleen talteen. Kuviin pääsee siis lähes välittömästi käsiksi, ja kameraan tarvitsee vain silloin tällöin käydä vaihtamassa paristot tai akku.

saad-chaudhry-2ELGYiitYpc-unsplash

Vinkkejä riistakameralla kuvaamiseen

Riistakamera kannattaa kiinnittää tukevasti esimerkiksi puuhun, jotta se pysyy paikoillaan kaatumatta tai putoamatta, ja ettei aivan mikä tahansa eläin saa sitä otettua mukaansa. Vaikka tämän voisi lähettävän riistakameran kanssa nähdä mahdollisuutena dokumentoida matka villieläimen mukana, kamera jäisi todennäköisesti luontoon hukkaan. Riistakameran sijoituksessa hyvä lähtökohta on kiinnittää se melko matalalle, suunnilleen metrin korkeuteen. Näin kuvat ovat ikään kuin eläimen perspektiivistä, mikä tekee kuvista luonnollisemman näköisiä, ja tuo katsojan samalle tasolle eläimien kanssa. Monissa riistakameroissa on luukun alla näyttö, jonka avulla voi tarkastella kameran ottamia kuvia. Näytöstä on myös apua kuvan sommittelussa ja kameran asettelussa.

camera-g7f0ab6a71_1280

Kannattaa huomioida, että riistakameran käyttöön pitää aina olla maanomistajan lupa. Saat katsottua valitsemasi alueen kiinteistötunnuksen helposti Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta, ja kun kiinteistötunnus on tiedossa, voit kysellä maanomistajan yhteystietoja Maanmittauslaitokselta.

RAJALA SUOSITTELEE