10 vinkkiä järjestelmäkameran valintaan

10 vinkkiä järjestelmäkameran valintaan

Kamera- ja kameratarvikkeiden valikoima on nykypäivänä hyvin laaja. Kameran hankintaa harkittaessa voi sopivan kameran löytäminen tuntua hankalalta. Olit sitten satunnaisesti kuvaava tai aloitteleva harrastaja, kannattaa ennen kameran ostoa pohtia tiettyjä kameran käyttöön liittyviä asioita. Listasimme tähän postaukseen 10 vinkkiämme järjestelmäkameran valintaan.

Pohdi millaiseen käyttöön kamera tulee

Kameran valinnassa on tärkeää miettiä, millaiseen käyttöön se tulee.

Tässä muutamia keskeisiä kysymyksiä, joita on hyvä pohtia:

Minkälaisissa olosuhteissa kuvaat? Ulkona vai enimmäkseen sisätiloissa?
Haetko mahdollisimman kompaktin kokoista kameraa?
Kuvaatko ensisijaisesti still-kuvia, vai ovatko videokuvausominaisuudet sinulle tärkeämpiä? Käytätkö kuvia ensisijaisesti digitaalisessa muodossa?
Vai haluatko teettää kuvista isompia suurennoksia?

Muista, että objektiivi on kameran paras kaveri

Kun kuvalaatu on sinulle tärkeää, pidä mielessä, että objektiivi piirtää kuvan. Eli vaikka hankkisit kuinka hyvän kameran, kuvien laatu on juuri niin hyvä kuin objektiivi antaa myöten.

Siksi kannattaa aina tutustua esimerkiksi järjestelmäkamerapaketissa olevaan objektiiviin ja selvittää sen ominaisuudet ja laatu. Kun kamera ja objektiivi ovat laadultaan ja ominaisuuksiltaan ”balanssissa”, saat enemmän irti kuvaamisesta.

Linssit

Kaikkea ei tarvitse hankkia kerralla

Uuden kameran hankintaa harkittaessa voi helposti tuntua, että kaikki lisävarusteet pitää hankkia kerralla. Etenkin ensimmäistä järjestelmäkameraa hankittaessa kannattaa lähteä liikkeelle mahdollisimman laadukkaasta mutta yksinkertaisesta paketista.

Yleensä toimivin kokonaisuus on laadukkaat kamera ja normaaliobjektiivi, joilla pääsee erittäin hyvin alkuun. Näillä pääset helposti kokeilemaan ja opettelemaan valokuvauksen perustaitoja ja kameran säätöjä.

Kun olet jonkin aikaa kuvannut tällä kombolla, hahmotat paremmin, minkälaisiin tarkoituksiin ja tilanteisiin kaipaisit ehkä uusia objektiiveja tai lisävarusteita.

Luota omaan käyttötuntumaan

Lähes kaikilta kameravalmistajilta löytyy ominaisuuksiltaan vastaavia kameroita ja tarvikkeita. Yksi tärkeä juttu kameran valinnassa onkin oma fiilis ja käyttötuntuma. Kameran pitää tuntua kädessä ”omalta”.

Älä siis sokeasti tuijota vain tiettyä kameramerkkiä, vaan kokeile erilaisia vaihtoehtoja. Tietoja kannattaa hakea esimerkiksi verkosta ja kysyä myyjältä muiden valmistajien vastaavia vaihtoehtoja tietystä kameramallista.

Koolla on väliä

Kameran koko on usein hyvin tärkeä kriteeri itselle sopivan kameran valinnassa. Iso kamera on usein helpommin käsiteltävissä ja soveltuu myös käytettäväksi isompien objektiivien kanssa. Toisaalta isompi kamera vie enemmän tilaa ja voi olla hankalampi kuljettaa mukana.

Pienemmän kameran etuna on taas kompakti koko, ja kamera kulkee mukana helposti taskussa tai käsilaukussa. Myös pienempiin digijärjestelmäkameroihin on saatavilla laaja valikoima erilaisia objektiiveja. Pienten kameroiden miinuspuolena on puolestaan käytettävyys: säätimet ovat pienempiä ja kameran säätöjä tehdään usein kameran näytöllä näkyvissä valikoissa.

daniel-romero-sQdDweq4DZQ-unsplash

Peilittömät järjestestelmäkamerat ovat kooltaan hieman pienempiä kuin peililliset järjestelmäkamerat. Siksi niitä kannattaa harkita, jos etsii pientä kameraa. Peilittömien kameroiden laatu on viime vuosina yltänyt perinteisten peilillisten rinnalle, ja myös osa ammattilaiskuvaajista on siirtynyt kokonaan peilittömiin kameroihin.

Kameran kokoa kannattaakin miettiä tarkasti. Kamera jää helposti ottamatta mukaan eri tapahtumiin ja matkoille, jos tuntuu, että se on liian suuri omaan käyttötarkoitukseen.

Hinta antaa suuntaa kameran laadusta

Kameroissa hinta ja laatu kulkevat jotakuinkin käsi kädessä. Kameran hintaan vaikuttaa muun muassa kennon koko, kameran kuvausnopeus, kameran tarkennusnopeus ja objektiivin tarkennusnopeus.

Kannattaa myös suhteuttaa hankinta oman käyttötarkoituksen ja sen mukaan, miten paljon aikoo kuvata. Jos kuvaa muutaman kerran vuodessa, ei välttämättä tarvitse hankkia ammattilaistason kameraa.

Älä pelkää väärää valintaa

Ei kannata liikaa pelätä valitsevansa väärää kameraa. Jos kameran käyttötarkoitus ja omat toiveet ovat tiedossa, kannattaa luottaa kameraliikkeen ammattitaitoisen henkilökunnan apuun. Jos ostat kameran verkosta, kannattaa tutustua verkosta löytyviin kamera-arvosteluihin ja vertailuihin.

Opiskele perusteet

Valokuvaus on siitä mielenkiintoinen harrastus, että sen parissa oppii aina uutta. Aluksi onkin hyvä opetella valokuvauksen perusteet ja termistö. Näin tiedät, miten eri kuvaustilanteet, valaistusolosuhteet ja kameran säädöt sointuvat yhteen.

Rajaa vaihtoehdot muutamaan kameraan

Lopullista kameranhankintapäätöstä tehdessäsi kannattaa vaihtoehdot rajata muutamaan kameraan. Jos olet jo pohtinut kameran käyttötarkoitusta ja käynyt läpi sekä kameran, että objektiivin ominaisuudet ammattimaisen kameramyyjän kanssa, sinulla on jo todennäköisesti mietittynä hyviä vaihtoehtoja. Tee lopullinen päätös oman fiiliksen ja tuntuman perusteella.

Hanki tarpeelliset lisävarusteet

Hankkiessasi kameraa kannattaa myös varmistaa, että sinulla on kuvaamiseen tarvittavat lisävarusteet. Riittävän kokoinen muistikortti, kameralaukkuvara-akku ja jalusta voivat hyvinkin olla tarpeellisia tarvikkeita. Muista kuitenkin, että voit hankkia lisävarusteita ja -tarvikkeita myös myöhemmin.

Lisa_varusteet

Näillä kameranvalintavinkeillä olet askeleen lähempänä itsellesi sopivaa järjestelmäkameraa. Kameran valinnassa saat apua Rajala Pro Shopin osaavalta henkilökunnalta.

RAJALA SUOSITTELEE